Landelijk nieuws


Op deze pagina wordt landelijk nieuws, gesplitst in Zinloos geweld en Zinvol gedrag en dat aansluit bij de doelstelling van de Stichting, gepubliceerd. Een publicatie staat tijdelijk op deze pagina en wordt daarna verplaatst naar het archief. Daarnaast zijn er aparte pagina’s voor Regionaal en Algemeen nieuws. (Voor meer info klik op de bijgevoegde afbeelding.)Zinloos gedrag

Aantal schietincidenten toegenomen, politie bezorgd.

Het aantal incidenten met vuurwapens is vorig jaar toegenomen met 12 procent, ondanks de strengere aanpak van de illegale wapenhandel. De politie en het Openbaar Ministerie hebben dat bekendgemaakt. Zij maken zich zorgen. (NOS, 20-4-2020)
Nederland is een knooppunt voor cocaïnehandel.

Nederland blijkt de spil in de distributie van cocaïne in Europa. Eerder dit jaar bracht de Nationale Politie in kaart hoe cocaïne, via de Nederlandse en Belgische havens, zijn weg vindt naar de gebruiker. Bijna alle cocaïne die via Antwerpen binnenkomt, wordt eerst naar Nederland vervoerd voor het verder Europa in gaat. Vorig jaar werd in de havens van Antwerpen en Rotterdam 74.000 kilo cocaïne onderschept. Een derde meer dan het jaar ervoor. Ook het aanbod neemt de laatste jaren flink toe en de partijen cocaïne worden ook groter. Naar schatting zijn producenten wereldwijd goed voor jaarlijks 2 miljoen kilo cocaïne, blijkt uit het jaarrapport over drugshandel van Europol dat onlangs verscheen. (NOS, 18-04-2020)Meer jongeren verdacht van betrokkenheid bij misdrijf

Het aantal jongeren dat in Nederland verdacht wordt van een misdrijf, is het afgelopen jaar voor het eerst in tien jaar gestegen. Van alle minderjarige verdachten woonde 20 procent in een van de vier grote steden: Rotterdam, Utrecht, Den Haag of Amsterdam. Rotterdam neemt met 24 verdachten per duizend bewoners de derde plek op de ranglijst in.(AD, 25-3-2020)Kind met mes? Ouders beboet!

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb gaat ouders van kinderen die met messen rondlopen keihard aanpakken. De tweede keer dat de jongere in de stad met een mes op zak wordt betrapt, moeten de ouders een dwangsom van 2500 euro betalen. Daarmee wil hij het messengeweld bestrijden. (AD, 18-2-2020)


Míjn kind heeft geen mes. Puberexpert: ouders naïef over groeiend wapenbezit jongeren.

Messen die de politie aantrof in de Rotterdamse wijk Charlois. POLITIE

Messen op school en burgemeesters die oproepen tot een wapenverbod voor minderjarigen. De zorgen groeien over jongeren die met messen over straat gaan.
POLITIE Puberexpert Marina van der Wal met haar twee (inmiddels volwassen) zoons: “Jongeren moeten weer meekrijgen dat wapens misschien in een game of muziek voorkomen, maar dat die niet in hun kluisje horen'.'(AD, 18-2-2020)Opnieuw corruptie bij Rotterdamse douane'.

De Rotterdamse haven is opnieuw het decor van een corruptieschandaal bij de douane. Uit een groot internationaal drugsonderzoek blijkt dat criminelen hebben samengewerkt met meerdere douaniers om partijen drugs te kunnen invoeren. Er zouden miljoenen euro's mee zijn gemoeid. (AD, 19-2-2020)FIOD houdt mannen aan voor fraude met inzameling goed doel.

De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft gisteren een 33-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht en een 42-jarige Rotterdammer aangehouden op verdenking van fraude met goede doelen voor zieke kinderen.
(AD, 22-01-2020)


Zinvol gedrag

Een kloppend hart buiten het lichaam 'Wat gaaf! Waanzinnig!'

Een uniek experiment: van een bleke homp vlees, naar een goed doorbloed, rood-paars, kloppend hart. Wouter Duinisveld (42), die nog leeft dankzij een donorhart dat hij twaalf jaar geleden ontving, reageert verrukt. Zo'n techniek had hem ellende kunnen besparen.
(AD, 1 febr. 2020)

Personeel redde leven leerling van 16 jaar.

Op het Ridderkerkse Gemini College is de steekpartij van vrijdagmiddag, waarbij een 16-jarige jongen uit Alblasserdam door een medescholier (13) buiten werd neergestoken, als een mokerslag aangekomen. Medewerkers van de school verleenden het hevig bloedende slachtoffer eerste hulp.
(AD, 3 febr. 2020)Nieuwe opvang slachtoffers geweld

De nieuwe Veilige Veste, een opvang voor slachtoffers van geweld, uitbuiting en misbruik van hulporganisatie Fier, opent naar verwachting over een jaar de deuren in Capelle. Deze week begint de verbouwing van het net gekochte pand.,,We gaan het hele gebouw transformeren'', zegt Marcia Albrecht, manager residentiële zorg bij Fier. ,,Er komen kleinschalige groepen voor onder meer jongeren die slachtoffer geworden zijn van loverboys en mensenhandel en voor jonge meiden die thuis met geweld te maken hebben gehad.'' Fier heeft ook een Veilige Veste in Leeuwarden. Het is een open instelling voor meisjes die dezelfde veiligheid en bescherming moet bieden als een gesloten opvang. Afgelopen januari kocht de hulporganisatie aan de rand van Capelle een pand. ,,Als het vanwege veiligheidsmaatregelen nodig is om uit de regio geplaatst te worden, kunnen jongeren uit het midden en zuiden van Nederland naar Leeuwarden en andersom.'' (AD, 4-2-2020)


 


Terug naar boven